Spoveď sa skladá z 5 časti:

Spytovanie svedomia: Človek sa na spoveď má pripraviť tým, že sa doma dobre pripraví, uvedomí si (prípadne aj zapíše) všetky svoje hriechy. Povinnosťou je vyznať všetky ťažké hriechy, ich počet (alebo frekvenciu vykonávania) a prípadné "priťažujúce" okolnosti. 

Vyznanie hriechov: Vyznanie hriechov je osobné na individuálnej spovedi. Nezabúdajme, že máme 10 božích prikázaní a prvé tri hovoria o našom vzťahu s Bohom a sedem o vzťahu k sebe samému a k iným ľuďom. 

Ľútosť: Ľútosť je plač duše nad spáchanými hriechmi. Ak je ľútosť neúprimná, alebo sme úmyselne zamlčali hriechy, tak ide o neplatnú spoveď.

Kajúci skutok: Pred udelením rozhrešenia kňaz udelí vykonanie kajúceho skutku. Ak by som kajúcemu skutku nerozumel, nevedel či nemohol ho vykonať, tak poprosím kňaza o vysvetlenie, alebo o udelenie iného zadosťučinenia. 

Silné predsavzatie o unikanie hriechu: Odhodlanie obrátiť sa a zanechať hriechy a úprimná snaha polepšiť sa.


Spovedné tajomstvo je dôležitým aspektom každej spovede. To, čo sa na spovedi povie, je prísne dôverné a kňaz nič z toho nesmie nikomu prezradiť a to pod hrozbou exkomunikácie z Cirkvi samotným skutkom (latae sententiae). Spovedné tajomstvo musí zachovávať aj kajúcnik, ba aj iný veriaci, ktorý by nedopatrením počul niečo zo spovede iného človeka.