Keď Ježiš uzdravil posadnutého, ľud s úžasom hovoril: "Také niečo sa ešte nikdy v Izraeli nestalo." Na ten istý zázrak farizeji hovorili:  "Mocou kniežaťa zlých duchov vyháňa zlých duchov." porov. Mt 9,33

Božie diela vždy sprevádzajú dva protichodné postoje: úžas a kritika. Kritika vedie človeka k tomu, aby videl iba svoje dobro.  Ako kresťania si máme zobrať príklad z Ježiša: Jeho súcitný pohľad na svet premieňal kritiku na úctu k blížnemu.  

Od kritiky k úžasu

Úžas si uvedomuje, že je tu niečo dobré, niečo Božie. Na druhej strane, kritika neznesie, že môže existovať niečo dobré mimo nás. Je to egoistické zaslepenie, ktoré nedokáže vidieť dobro okolo seba.

Aj v dnešnej Cirkvi je tento dvojitý postoj. Prácu na evanjelizácii často sprevádza úžas, alebo kritika.  Kritika zvonka od ľudí , ktorí nepatria do Cirkvi je pochopiteľná a aj sa očakáva. Na druhej strane najhoršou je kritika od tých, ktorí nie sú vzdialení od Cirkvi, ale žijú v jej blízkosti, ktorí by sa mali radovať z dobra viac ako ostatní.

Žiadna farnosť nie je imúnna voči tejto patológii. Deštruktívna logika kritiky môže kvasiť a prerásť v závisť alebo žiarlivosť v rodinách, spoločenstvách, hnutiach a spúšťať deštruktívne mechanizmy kritiky a zla.

Konštruktívna kritika? Je to len závisť

Čím viac kritizujeme, tým viac sa zdá, že máme pravdu. Stačilo by sa však pozerať na seba v pravde a ...

 pochopili by sme, že pravda našej kritiky spočíva v tom, že sme len trochu závistliví a žiarliví.

 

Na pomoc nám prichádza Ježiš, on smeruje náš pohľad na to , na čom skutočne záleží:

Keď Ježiš videl zástupy, zľutoval sa nad nimi, lebo boli zmorené a sklesnuté ako ovce bez pastiera. Vtedy povedal svojim učeníkom: "Žatva je veľká, ale robotníkov málo. Preto proste Pána žatvy, aby poslal robotníkov na svoju žatvu." porov Mt 9,36

 

Diablova stratégia

Diabol nás zamestnáva tým, aby sme hľadali zlo, uvažovali nad zlým. Tým odvádza našu pozornosť od toho, čo je dobro a na čom skutočne záleží.

Výzva spočíva v tom, aby sme vstúpili do Ježišovej školy súcitného pohľadu. Opýtajme sa seba samých, ako aj my môžeme vyskúšať Ježišov súcitný pohľad a urobiť z neho náš každodenný postoj. Ak budeme prežívať úžas, naša viera sa stane živou skúsenosťou pre mnohých, ktorých stretneme a povzbudíme.