V mene Otca i Syna i Ducha Svätého.

Touto štedrou večerou si pripomíname a slávime narodenie Božieho Syna, nášho Pána Ježiša Krista.

Započúvajme sa do slov Evanjelia podľa Lukáša: (2, 1-14)

V tých dňoch vyšiel rozkaz od cisára Augusta vykonať súpis ľudu po celom svete. Tento prvý súpis sa konal, keď Sýriu spravoval Kvirínius. A všetci šli dať sa zapísať, každý do svojho mesta. Vybral sa aj Jozef z galilejského mesta Nazaret do Judey, do Dávidovho mesta, ktoré sa volá Betlehem lebo pochádzal z Dávidovho domu a rodu, aby sa dal zapísať s Máriou, svojou manželkou, ktorá bola v po žehnanom stave. Kým tam boli, nadišiel jej čas pôrodu. I porodila svojho prvorodeného syna, zavinula ho do plienok a uložila do jasieľ, lebo pre nich nebolo miesta v hostinci. V tom istom kraji boli pastieri, ktorí v noci bdeli a strážili svoje stádo. Tu zastal pri nich Pánov anjel a ožiarila ich Pánova sláva.

Zmocnil sa ich veľký strach, ale anjel im povedal: „Nebojte sa. Zvestujem vám veľkú radosť, ktorá bude patriť všetkým ľuďom: Dnes sa vám v Dávidovom meste narodil Spasiteľ Kristus Pán. A toto vám bude znamením: Nájdete dieťatko zavinuté do plienok a uložené v jasliach.“ A hneď sa k anjelovi pripojilo množstvo nebeských zástupov, zvelebovali Boha a hovorili: „Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle.“

Spoločné prosby

Nebeský Otče, v tento večer oslavy narodenia Tvojho Syna Ťa prosíme:

Za všetkých ľudí dobrej vôle, aby sa usilovali o pokoj, spravodlivosť a vzájomnú jednotu. – Prosíme Ťa, vyslyš nás.

Za opustených, hladujúcich, chorých a trpiacich, aby našli útechu v Tebe a pocítili aj našu štedrejšiu pomoc. – Prosíme Ťa, vyslyš nás.

Za našich zosnulých, aby v tvojom kráľovstve mali účasť na večnej blaženosti v spoločenstve tvojich svätých. – Prosíme Ťa, vyslyš nás.

Za nás všetkých ... (menovite), aby si nás naďalej svojím požehnaním a milosťou viedol po ceste svätosti. – Prosíme Ťa, vyslyš nás.

 

Modlime sa ako synovia a dcéry jedného Otca, ako nás naučil Pán Ježiš: Otče náš ...

Pozdravme Pannu Máriu, Matku jednorodeného Božieho Syna: Zdravas Mária ...

Nebeský Otče, požehnaj nás aj toto jedlo, aby táto večera bola Tebe na chválu a nám na úžitok. Buď častým hosťom v tomto dome a pri tomto stole. Prosíme ťa, daj aby sme boli hodní darov, ktorými si nás obdaroval. Nech nám pripomínajú Tvoj najväčší dar, keď si nám dal svojho Syna za nášho Spasiteľa. On žije a kraľuje na veky vekov. Amen.

~ nasleduje vianočný vinš a večera ~

DOWNLOAD PDF