Svätá stolica vydala vyhlásenie, že: "V piatok 25. marca 2022 počas kajúcej liturgickej slávnosti, ktorej bude o 17:00 h predsedať v Bazilike sv. Petra, pápež František zasvätí Najsvätejšiemu Srdcu Panny Márie Rusko a Ukrajinu. Ten istý úkon v ten istý deň vykoná vo Fatime Jeho Eminencia kardinál Krajewski, almužník Jeho Svätosti, ako vyslanec Svätého Otca."

K tomuto slávnostnému a zároveň pokornému aktu sa pridajú aj biskupi po celom svete. Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch preto úctivo vyzýva všetkých veriacich, aby sa pripojili k tejto pobožnosti zasvätenia Ruska a Ukrajiny Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie na sviatok Zvestovania Pána, teda v piatok 25. marca 2022 o 17:00 h vo všetkých kostoloch na území Trnavskej arcidiecézy.

Povzbudzujeme veriacich k čo najväčšej účasti na bohoslužbách a tomto úkone zasvätenia v ten deň, veď ide o každého jedného z nás a celý svet, aby sme tak za pomoci účinnej zbrane (modlitba a pôst) v pokore prispeli k ukončeniu besnenia Zlého ducha.
Sprevádzajme tento akt zasvätenia Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie osobitným pôstom, modlitbou, dobrými  skutkami a jednotou medzi nami.